Uoffisielt NM i Enduro 2019

Arrangeres i Nesbyen 14.-15. september

Enduro-NM blir arrangert i forbindelse med Nesbyen Enduro, som er fjerde runde i årets 80/20-serie. Dato for arrangementet er 14. til 15. september. 

Årets mesterskap har riktignok bare status som uoffisielt NM, da det er forbundstinget som må godkjenne en søknad om at enduro blir en formell gren i NCF. Forbundstinget avholdes annethvert år, og neste gang er vinteren 2020. Dersom tinget godtar søknaden, kan det bli offisielt NM i enduro fra og med 2020. 

– Enduro er en voksende sport, og vi setter pris på at Nesbyen ønsker å arrangere uoffisielt NM i grenen i år. Vi håper det blir god oppslutning om konkurransen, sier Tord Bern Hansen, som sitter i styret i NCF. 

Han trekker fram flere grunner til at Nesbyen fikk tildelt årets mesterskap. 

– Nesbyen regnes av mange som endurohovedstaden i Norge og har stor integritet i enduromiljøet. Arrangøren har lang erfaring med enduroritt, samt at de har arrangert to NM og to Norgescuper i utfor tidligere, sier Bern Hansen. 

Et NM for alle
– Vi synes jo det er litt stas å få det første NM i enduro. Det viderefører tradisjonen til Nesbyen med å være først ute. Vi var de første til å arrangere enduroritt i Norge, og vi blir de første til å arrangere NM. Det er gøy, sier Knut Lønnqvist i Trailhead Nesbyen, som arrangerer Nesbyen Enduro.

Han er opptatt av at  mesterskapet skal favne bredest mulig i miljøet, og jobber fortsatt med årets etapper. 

– Selv om løypene i Nesbyen varierer fra sesong til sesong, oppfattes de som raske med stedvis høy hastighet, god sikt og lite knot, men enkelte etapper har hatt mye høydemeter både opp og ned. I fjor tok vi dette aspektet litt ned for å gjøre rittet mer tilgjengelig for flere. Vi har ikke spikret årets løyper helt ennå, men det ser ut til at det blir shuttling på minst en av transportetappene. Da blir det litt mindre tråkking og enda mer gøy nedover, sier han. 

Enduro-NM vil bli arrangert for klassene U21 og senior. Det vurderes også en masterklasse, men dette er foreløpig ikke avklart. Nesbyen Enduro vil også tilby en 15/16-årsklasse, men denne klassen får ikke NM-status.

Mer samarbeid
NCF og enduromiljøet har hatt flere møter i løpet av vinteren og våren, der de har diskutert hvordan de kan få til mer og bedre samarbeid til beste for utøverne og grenen, som i år også ble en del av UCI. Organisering og innføring av Norgesmesterskap og Norgescup i enduro har vært viktige temaer på disse møtene. 

Utover kravet om at det skal være kommissærer fra NCF tilstede under arrangementet, utløser ikke NM-statusen vesentlig flere formaliteter enn vanlige ritt som arrangeres i henhold til NCFs regelverk for aktive ritt. Det har vært viktig for enduromiljøet i arbeidet med å få til mer samarbeid mellom NCF og enduromiljøet. 

– Vi er veldig fornøyd med den dialogen vi har hatt med NCF siden jul. Vi oppfatter forbundet som løsningsorienterte og interesserte i å engasjere seg i konstruktivt samarbeid, sier Lønnqvist. 

Artikkelen er skrevet av Ingeborg Scheve i Terrengsykkel.no. Les mer om Enduro HER

  • Utfor

Nyheter Utfor

Det er juniorjentene våre som ruler i verdensmesterskapet i MTB. På siste dag i VM i Canada ble det en flott...
Enduro-NM blir arrangert i forbindelse med Nesbyen Enduro, som er fjerde runde i årets 80/20-serie. Dato for...
80/20-serien byr i år på flere klasser og tilbud til yngre ryttere i aldersbestemte klasser fra og med 15/16 år. Det...
Norges Cykleforbund sammen med Østafjells Enduroserie og 80/20 Enduro Series inviterer til dialog om utviklingen av...
Mille Johnset fra SK Rye og Norge tok bronsemedalje for kvinner junior under VM i terrengsykling søndag. Finalen i...
Førsteårs junior Mille Johnset fra SK Rye tok tredjeplassen i World Cup Dowhill i Vallnord, Andorra i helgen. Mille har...
Simen Smestad med vakre Siljan-sjøen i Gesunda som bakgrunn. Foto: Anki Eriksson   Finalerittet i Scandinavian...
For første gang landslagets historie kom alle ryttere til finalen i WC. 3 av 3 er rett og slett imponerende og lover...
Hilde Sangesland Strædet vant damenes utforkonkurranse på Voss. Foto: Tor-Einar Wahl Andre versjon av Scandinavian...
Zakarias Blom Johansen har tidligere vært på landslaget i utfor, men har gått over til enduro. I 2016 vant han den...