Sykkeljenter lanserte sykkelfrimerker

.... og i dag starter 1. etappe i Ladies Tour of Norway

Fire norske toppsyklister viser fram de nye frimerkene, som ble lansert i forbindelse med Ladies Tour of Norway i Halden. Fra venstre Birgitte Ravndal, Susanne Andersen, Emilie Moberg og Katrine Aalerud. Foto: Kenneth Asbjørnsen, Eventfotografene

 

Fire norske toppsyklister fikk en hyggelig og uvanlig oppladning til Ladies Tour of  Norway da de lanserte nye frimerker med sykler på i Halden onsdag kveld.

Posten valgte lagpresentasjonen før Ladies Tour som arena for å vise fram fire frimerker med norske sykler på Birgitte Ravndal, Susanne Andersen, Emilie Moberg og Katrine Aalerud fikk æren av lansere de fra scenen.

 

Blant syklene er en Diamant landeveisracer fra Gresvig, laget i 1933. For deltakerne i Ladies Tour var det fascinerende å se hvilket utstyr deres forgjengere for nesten 80 år brukte.

De tre andre syklene som er valgt er en Ideal varesykkel fra Hans Eriksen 1936, en DBS Kombi Butterfly fra Jonas Øglænd 1972 og DBS Apache fra Jonas Øglænd 1975. De fire modellene er blant de mest ikoniske som er laget i Norge

- Sykler har hatt stor betydning for mange generasjoner nordmenn helt siden de første sykkelfabrikkene ble etablert på slutten av 1890-tallet. Utallige ungdommer har drømt om en ny sykkel. De ga større frihet til å bevege seg ut i verden. Det er derfor naturlig at vi i Posten nå trår til med å vise fram fire legendariske modeller på frimerker, sier Halvor Fasting, som er frimerkedirektør i Posten.

 

Det ble gitt ut frimerker til sykkel-VM i Oslo i 1993 og i Bergen i 2017, men dette er første gang syklene selv er hovedmotiv på norske merker.

 

Opp gjennom tidene har det vært mellom 200 og 300 norske sykkelprodusenter, fra Kristiansand i sør til Andøy i nord. Den største og viktigste fabrikken ble etter hvert Jonas Øglænd i Sandnes, som leverte sykler til forhandlere med det merket de måtte ønske. Da siste sykkel forlot samlebåndet der i 2000, hadde fabrikken produsert mer enn ti millioner rammer siden starten i 1906.

- Blant syklene som kom derfra var den ikoniske Apache-sykkelen, som var mange gutter og noen jenters drøm på 1970-tallet. Den er en av fire motiver på de nye frimerkene, forteller Halvor Fasting.

Alle frimerkene har verdi Innland, som betyr at de kan brukes på vanlige brev under 20 gram i Norge.

 

Denne landeveisraceren av type Diamant fra Gresvik er avbildet på ett av frimerkene. Den var utstilt under lanseringen.

Se mer om Ladies Tour på: https://www.ladiestour.no/
 

  • Landevei