Stort internasjonalt prosjekt for terrengsykling på Lillehammer | NCF

Stort internasjonalt prosjekt for terrengsykling på Lillehammer

Samarbeid mellom HIL, NCF og British Cycling

Felt test av Tobias Johannessen

Norsk terrengsykling er i framgang. Denne sesongen har vi så langt gjort store fremganger og vi er meget inspirert over de prestasjonene utøverne så langt har vist. Det er allikevel viktig å være ydmyk og jobbe knallhardt i årene som kommer, om vi lykkes i å dominere i verdenstoppen som Gunn Rita Dahle Flesjå har gjort i over 20 år og som fremdeles hører til den ypperste elite gjenstår å se.

Prosjektet på Lillehammer er et ledd i dette arbeidet. Prosjektet kom til gjennom at professor Bent Rønnestad på Høgskolen på Lillehammer (HIL) ble kontaktet av British Cycling for å evaluere deres forberedelser mot OL i Rio. I den sammenheng ble kontakten knyttet til forskningsavdelingen som British Cycling samarbeider med. Rønnestad leder prosjektet som er et samarbeid mellom English Institute of Sport, British Cycling, Olympiatoppen Innlandet, Høgskolen i Innlandet og Norges Cykleforbund. Vi har lenge ønsket å forstå bedre hva som ligger til grunn for en topp prestasjon i terrengsykling. Kenneth Flesjå og Gunn Rita Dahle Flesjå har bidratt med mye spesifikk kunnskap her som vi har nytt godt av. Vi har imidlertid ønsket å grave enda dypere i dette. Terrengsykling er en svært kompleks idrett som krever enorm kapasitet, primært på det aerobe systemet, men også evne til å kjøre langt inn i den anaerobe sonen i flere deler av rittet. Videre stiller idretten store krav til tekniske ferdigheter. Denne kompleksiteten krever mye av utøveren, ikke minst i prosessen med å utvikle alle disse egenskapene. I dette prosjektet har vi målt veldig mye av det som lar seg måle, alt fra maksimalt oksygenopptak, både under kjøring i løype og i laboratoriet, videre har vi testet anaerob kapasitet, ute og inne, hemoglobinmasse og kroppssammensetning og ikke minst tidsstudier hvor fort utøverne kjører i de forskjellige delene av løypa. Hafjell Bike Park har vært veldig samarbeidsvillige og lånte oss både tak over hodet og tilgang til rundbanetraseen fra VM i Hafjell i 2014.  Vi ønsker er kartlegge sammenhenger mellom tester i laboratoriet og hva som gjøres ute i en løypa. Vi laget en løypa på ca 2 km som ble kjørt to ganger, på de to rundene var total stigning 230 meter. Etter to runder ble det gjennomført  et 40 min utmattelsesprogram på Lode testsykkel, for tilslutt å avslutte med to runder til i mer trett tilstand. Programmet utøverne kjørte på testsykkelen var basert på testdata vi hadde gjennomført de første dagene under prosjektet.

 

Et viktig ledd i prosjektet var å få tak i utøvere som var på så høyt internasjonalt som mulig og av begge kjønn, noe vi lyktes relativt godt med dette.

 

Følgende utøvere deltok fra utlandet:

 

- Evie Richards, D U 23  som vant siste  WC i Albstadt

 

- Frazer Clacherty, M U23, nr. 6 i siste verdenscup

 

- Samuel Gaze, M U 23, verdensmester sist år

 

- Marcel Guerrini, elite rytter,  nr. 3 i EM i U 23 ifjor og nr. 3 i VM.

 

Florian Vogel var lenge klar, men måtte trekke seg i siste liten grunnet avbrekk etter en kneskade.

 

Av de norske stilte:

 

- Petter Fagerhaug

 

- Erik Hægstad

 

- Tobias Johannessen

 

- Audun Øverbye Hanssen

 

Prosjektet er langt ifra ferdig. Vi har gjort oss en del refleksjoner, men det er et enormt datamateriale som må bearbeides før vi kan formidle noe vettugt. Vi vil foruten å systematisere all dataen også vurdere om noe skal tilføyes, kuttes eller endres om vi ønsker å gjøre tilsvarende prosjekt senere. Vi har vært i møte med det franske forbundet og håper å få til noe med de neste år.

 

 

  • Terreng

Nyheter Terreng

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen har hatt en knallsesong så langt dette året. Når det gjenstår to ritt i World Cup Eliminator...
Vi reiste til årets VM i Lenzerheide med mange svært gode prestasjoner i bagasjen. 4 verdenscupseire, en europamester...
Gunn-Rita Dahle Flesjå er tøffere enn de aller fleste. Søndag tok hun sin trettiende seier i World Cup sammenheng,...
WC Val di Sole, Italia 6.-8. Juli 2018 Vi reiste til Andorra med gode forventinger, men i dette gamet er det ikke...
Utstyrsregulering av terrengsykler i aldersbestemte klasser For å bidra til at barn og ungdom konkurrerer på likere...
I løpet av fjorårssesongen kom det opp noen synspunkter på hvordan tidsplanen for Norges cup rittene i rundbane var...
Årets EM maraton gikk i år i Italienske Spilimbergo 1 times kjøring nord for Venezia. Et fantastisk område for...
Det ble en drømmeåpning for det norske terrenglandslaget i Sør Afrika i helgen. Landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter...
Ti jenter/damer i alderen 13-50 år fra NCF Region Øst var på samling på Geilo i helgen for å trene sammen med Nina...
Krevende løype i Cairns Det ble et hardt ritt for Erik Hægstad i U23-klassen under årets VM i terreng rundbane....