Rapport fra Banesamling i Odense

28 syklister imponerte med innsats og lærevilje

Norges Cykleforbunds banesamling ble arrangert på Odensebanen i Danmark helgen 18. - 20. oktober. Ledere var Geir Henning Larsen, Tamas Lengyel og Martin Feldmann. De hadde tilsammen stor kunnskap på ulike områder, både som utøvere på bane, ledere, trenere, kommissærer og mekanikere.
De 28 deltakerne var fra ulike deler av Norge, både Vestfold, Telemark, Oslo, Hedmark, Oppland, Hordaland og Rogaland.

Dag 1

Vi startet NCF sin banesamling med 28 forventningsfulle ryttere i alle aldre. Kjekt å se at så mange jenter deltar. Etter en rask innføring i banesykling, og hvordan kjøre sikkert på banen var det tid for trening.Vi delte inn i to grupper, en med nybegynnere og en med de som hadde syklet på bane før. Nybegynnere fikk god innføring i start og stopp, og hvordan regulere farten med pedalene. De fikk også kjenne på hvordan det er å bevege seg oppover i banen. Det var utrolig å se hvor fort de lærte. De mer erfarne fikk etter god oppvarming kjøre noen sprintøvelser. Dagen ble avsluttet med lekeløp.

Dag 2

Lørdag morgen startet vi med en kort samling i brakken. Her ble det info om dagens program og litt om de forskjellige øvelsene. På banen startet vi med felles oppvarming kl 9, men de fleste var allerede igang på sykkelen. Avsluttet oppvarmingen med økende tempo en del runder før 5 runder med stor fart og veksling i svingene.

Etter oppvarming kjørte vi lagtempo med innlagt 100m flying start. En grei start på å øve på stor fart. Etter dette var det tid for whistle sprint, eller fløytesprint. Her kjørte 2 lag på den blå linjen i moderat tempo, med konstant en halv runde avstand. Ved blås i fløyta spurtet første rytter opp til gruppa foran, og la seg så bakerst. Etter at alle hadde gjort dette en gang, ble det blåst med korte mellomrom slik at alle spurtet samtidig. God trening på reaksjon, akselerasjon og spurt. Så ut som mange likte denne øvelsen.

Etterpå ble det kjørt Scratch. Dette er fellesstart hvor det gjelder å være først over mål etter x antall runder. Selv om det her er lett at det blir lureløp, var det i alle grupper aktiv kjøring fra start.

Vi avsluttet økten med 200m flying start med tidtaking. Her hadde vi fokus på teknikk og det å mobilisere maks ut fra start.

Etter en velfortjent lunsjpause, var det klart for 3 nye timer på banen. Startet med oppvarming som tidligere på dagen. Første øvelse denne økten var 4000m lagkjøring med fast start. Neste på programmet var igjen Whistle sprint, som vi hadde suksess med tidligere på dagen. Denne øvelsen er
grei å gjennomføre med relativt mange ryttere på banen, og en får trent på mange ting samtidig. Lagkjøring, justere fart i forhold til annet lag, reaksjon, akselerasjon, stupe ned mot sort linje og langspurt.

Vi avsluttet dagen med øving på fast start. Igjen var det fokus på teknikk på hvordan man fortest mulig skal få opp farten på sykkelen. 

Dag 3

Vi startet som vanlig dagens økt med oppvarming, med stigende tempo og vekslinger i svingene.

Vi delte så inn i 3 grupper og kjørte poengløp fra 25 til 40 runder. Det ble spurtet hver 5. runde (i løp er det flere runder og spurt hver 10. runde). Det ble som vanlig kjørt hardt, men gledelig veldig strukturert og sikkert.

Så at en del begynte å bli slitne etter poengløpet, så rytterne fikk lov å velge selv mellom å kjøre 2000m lagkjøring eller 500m fast start. Noen hadde ikke fått nok, og kjørte begge deler. Vi så at øvelse gjør mester, og gjennomføring av lagkjøring ble utført så det var en fryd for øyet. På 500m var det en del av rytterne som utfordret sine fedre til duell. Da var det ikke noe å si på innsatsen.

Helgen oppsummert fra oss instruktører, så er vi veldig imponert over innsatsen, læreviljen og fremgangen. Enkelte hadde aldri syklet på bane før, men det gikk ikke lang tid før de så veldig drevne ut. Jeg tror vi hadde en del stolte øyeblikk på vegne av rytterne. Det var en veldig kjekk gjeng å være sammen med, og vi gjentar gjerne dette igjen. Håper vi ser mange av dere igjen enten til NM, eller på Sola når banen står klar.

Takk til alle for innsatsen og at det ble en kjekk samling.

Mvh Geir, Martin og Tamas

 

  • Bane