Nyttårshilsen til sykkel-Norge

Jule- og nyttårshelgen har en tendens til å komme akkurat når det trengs som mest, når vi alle har behov for ettertanke, vise takknemlighet, mimring og ikke minst etterlengtet og ubetinget tid sammen med våre nærmeste. Her i huset er det Trygve Hoffs Nordnorsk julesalme, helst fremført av Halvdan Sivertsen, som setter stemning, og året som har gått i perspektiv.  

Av: Jan-Oddvar Sørnes, sykkelpresident

 

Det er ikke til å legge skjul på at 2018 har vært et krevende år for NCF og norsk sykkelsport, og vi har ennå mange krevende oppgaver foran oss. Men, vi har helt bevisst ikke ønsket å dvele ved fortiden og derfor satte vi tidlig en strek bak hælen, og rettet blikket framover. Dette er vår måte å utøve ansvarlig og godt lederskap på, som selvfølgelig inkluderer og underbygges av både erfarings- og forskningsbasert kunnskap. 

Forbundet gjennomfører en omfattende omstilling som medfører både rasjonalisering og effektivisering. Dette er krevende, og styret har ved flere anledninger berømmet administrasjonen for det grundige og nødvendige arbeidet som gjøres, og ikke minst resultatene som oppnås.

På Forbundstinget i Tønsberg ble delegatene presentert et nøkternt budsjett for 2018 og en likviditetsprognose som ville kreve ekstraordinære tiltak gjennom tilførsel av penger, hovedsakelig grunnet uoppgjort gammel gjeld og mangel på egenkapital. Forbundstinget ga derfor forbundsstyret fullmakt til å foreta et låneopptak på inntil 5 MNOK til drift av forbundet for inneværende tingperiode. Gjennom ovennevnte omstillingsprosess har vi klart å unngå låneopptak og drifte NCF med egne midler ut 2018.  Det er vi stolte over. 

Det er mye å glede seg over, og det gir energi å fokusere på alt det gode arbeidet som gjøres og de mange mulighetene som ligger foran oss. Året som snart er historie har vist oss at det bor en enorm kraft, positivitet og dugnadsvilje i sykkelmiljøene. Dette har bl.a kommet tydelig fram i den enorme dugnadsinnsatsen som er gjort i forbindelse med det nye vaktreglementet, og ikke for å glemme ca.750 ritt/arrangementer i løpet av året. Dette illustrerer med tydelighet hvor den store drivkraften i norsk sykkel ligger – i klubber og regioner.  

Videre har støtten fra våre samarbeidspartnere og sponsorer vært helt avgjørende. I en krevende tid er det godt å se at vi er flere som deler samme visjon og ønsker å dra lasset sammen. Sykkel-Norge har mye å glede seg til i 2019, og på nyåret kommer vi med en del spennende nyheter.  

Uten å overtolke innholdet i Nordnorsk julesalme, som vitterlig ikke hadde NCF i tankene, fremtrer vers to som det rene bestillingsverket: 

«Vi levde med hua i handa men hadde så sterk ei tru. Og ett har vi visselig sanna: Vi e hardhausa vi, som du. No har vi den hardaste ria, vi slit med å kave oss frem…»  

Det går likar no! (D.D.E). 

Rent sportslig har året gitt oss mange oppturer. På terrengsiden er det naturlig å starte med Gunn-Rita Dahle Flesjå, som etter 22 år i verdenstoppen nå legger opp. For en fantastisk karriere. OL gull, 6 XCM WC titler, 4 XCO WC titler, 6 XCO EM titler, 13 XCO NM titler, 30 WC seirer. Vi er stolte, ydmyke og takknemlige for at vi har fått være med på reisen. Hennes prestasjoner er enestående i norsk sykkelhistorie og innen sommeridrettene. Det gror heldigvis godt. Ingrid Sofie Bøe Jacobsen vinner verdenscupen i sprint/eliminator sammenlagt. Mille Johnset tar bronse i VM downhill/utfor, og har i tillegg flere pallplasseringer i verdenscupen. U23 landslaget i terreng er årets beste landslag, med Petter Fagerhaug i spissen som også vinner verdenscupen U23 rundbane sammenlagt. Vi er videre nest beste U23 nasjon i VM. I VM maraton har vi to mann topp 19, som er beste prestasjon noensinne. Vi gratulerer Ole Hem og Petter Fagerhaug med proffkontrakter foran 2019 sesongen. Generelt er det gledelig å se at flere sykler NC enn tidligere. 

 

I BMX ble Tore Navrestad nr. 11 i VM og har flere EC seiere. Vi håper Sebastian Aslaksrud, Niklas Halvorsen og Marita Laksesvela, som utgjør det norske BMX landslaget for 2019 sammen med Tore, skal ta steget opp på høyt internasjonalt nivå i årene som kommer. 

 

På landeveien har vi hatt nok en sterk sesong. Menn Jr. har totalt 22 pall plasseringer, og ender på 2. plass i Nations Cup.  Søren Wærenskjold, Ludvig F. Aasheim, Preben Syversen og Daniel Årnes bidrar med god poengfangst og enkeltprestasjoner. Bredden har også i 2018 vært imponerende, og flere ryttere bidrar til å holde nivået og konkurransen om landslagsplass høyt. Dette krediteres godt arbeid på skoler, i klubber og i regioner over lengre tid. På jentesiden har vi flere ryttere som leverer bedre enn tidligere. Vi ser en økning av jenter på skolene, og det arbeides godt på klubb- og regionsnivå.  Pernille Feldmann var på pallen i Gent-Wevelgem, og vi har totalt 3 topp 16.  Videre leverer jentene flere topp 10 plasseringer gjennom sesongen.  Det ser lovende ut foran 2019 sesongen. 

 

I Kvinner Elite ser vi en gledelig utvikling der nivået i NC stadig blir bedre. Internasjonalt slet man med å fylle landslaget for bare 2-3 år siden, mens vi nå har minst 15 ryttere som kjemper om landslagsplass.  Emilie Moberg og Katrine Aalerud har proffkontrakter i Team Virtu Cycling, og Susanne Andersen har signert med Team Sunweb foran 2019 sesongen. 2018 sesongen har vært preget av mange velt og skader på våre beste, men på tross av dette har Emilie Moberg, Susanne Andersen, Katrine Aalerud, Stine Borgli og Ingrid Lorvik levert flere topp 10 plasseringer. 

 

I kvinner elite para, er Suzanna Tangen ranket nr. 12 i HV4, med en topplassering som nr. 9 WC Ostende.  Hun satser friskt mot OL i Tokyo.

 

Anita Yvonne Stenberg har flere topplasseringer på i WC bane, omnium, poengløp og scratch, tok 9. plass i VM (omnium) og vant flere gull i Nordisk mesterskap (sprint, keirin, 500m TT, scratch og omnium).  Hun er ranket som nr. 7 i verden. Anita satser friskt videre, og det er gledelig å se at interessen for banesykling er økende gjennom samlinger i utlandet. Vi venter alle på Sola, og de baner vei for at flere anlegg skal se dagens lys.    

 

På Menn Elite og Menn U23 Landevei har man ikke helt nådd opp til tidligere års prestasjoner i 2018. Vi ender opp på en 7. plass i Nations Cup, og vi har flere lag- og enkeltprestasjoner gjennom sesongen.  Rasmus Fossum Tiller, Håkon Lunder Aalrust, Andreas Rikardsen Leknessund, og Tobias Foss noterer seg for flere topplasseringer. Tobias Foss tar 6. plass på tempo under VM i Innsbruck. Vår antatt beste spurter, Kristoffer «Doffen» Halvorsen, har ikke konkurrert med U23 landslaget, etter at han ble proff. 

 

Menn Elite har i år kjørt to ritt, EM i Glasgow og VM i Innsbruck.  Det ble 11. plass til Alexander Kristoff i EM, mens Odd Christian Eiking ble beste nordmann i VM med en 30. plass. Kristoffer Skjerping ble nr. 40 på den individuelle tempoen under VM. Alexander Kristoff er vår høyest rankede proff på en 21. plass. Vi har mistet noen plasseringer på UCI rankingen i år, og her blir det viktig at vi presterer godt i 2019 med tanke på kvoten til VM i Yorkshire, og ikke minst OL i Tokyo i 2020. Det er imidlertid gledelig at vi foran 2019 sesongen aldri har hatt flere proffer. Totalt 14: Kristoff, Boasson Hagen, Grøndahl Jansen, CF Hagen, D Hoelgaard, Halvorsen, Eiking, Tiller, Lunke, Holst Enger, Bystrøm, Jensen, Stake Laengen, og K. Hagen.

 

Bak disse toppresultatene har vi et stort sykkelfellesskap som legger ned utallige timer hele året for at våre ryttere skal levere på toppnivå internasjonal, og kanskje viktigst av alt, legger til rette for rekruttering av nye utøvere gjennom bredde, inkludering og trivsel. Vi vil derfor rette en stor takk til alle frivillige og ansatte i klubber og regioner som gjennom sitt arbeide bidrar til at vi presterer på høyt nivå år etter år.  Akkurat i år har det varmet spesielt godt. Tusen takk til dere alle. 

 

Det er som sagt mye å glede seg over, og mye og glede seg til, og vi i NCF takker for tilliten i året som har gått og i vårt videre arbeid for norsk sykkelsportl.   

Vi ønsker dere alle et godt nytt år!

 

Med hilsen

Jan-Oddvar Sørnes
Sykkelpresident

 

Nyheter

  Aktivitet/trening Det vil alltid være helsedirektoratets retningslinjer som skal etterleves, men i tillegg...
På Forbundstinget 7.-8. mars, ble det vedtatt at sykkelsporten skulle opprette et grenutvalg for E-Sport, og styret...
Får din klubb økonomiske konsekvenser som følge av koronakrisen? Se mer i nyhetsbrevet fra Norges Idrettsforbund...
Har dere personer i klubb eller region som gjennom sitt frivillige arbeid burde ha blitt tildelt en utmerkelse? Selv...
Utvekslingsprogram gjennom Norges idrettsforbund Søk her: https://www.idrettsforbundet.no/tema/idrettensfredskorps/...
Utvalget har i samarbeid med Region Midt forsøk å finne klubber i Midt-Norge til å arrangerer mesterskapet, ettersom...
Anita Stenberg var glad over å ha fått to stipender for å kunne satse på OL. På bildet fra venstre Ivar Kjellhov, Anita...
Krav om bruk av gule hjelmer for mobile vakter er nå tatt ut av sykkelforskriften.   I august ble...
Vi kan i dag presentere arrangører for NM og NorgesCup Terreng Maraton for 2020 sesongen.   Etter suksessen...
Dette er noe av det som kommer neste år: Det innføres en egen rangering og cup for temporitt på landeveien. Det...