Nederlandsk seier i VM tempo for menn elite | NCF

Nederlandsk seier i VM tempo for menn elite

Maktdemonstrasjon av Tom Dumoulin

Knuste både forhåndsfavoritt Chris Froome og fjorårets verdensmester Tony Martin.

Med Tour de France stemning opp Fløyen, var det duket for folkefest og spenning under dagens temporitt for menn. Gjennom et folkehav av mennesker med flagg og leven tok Tom Dumoulin fra Nederland en overlegen seier. Nesten ett minutt foran sølvmedaljevinner Primoz Roglic fra Slovenia.

Regnet meldte sin ankomst før siste pulje syklet i mål, men selv ikke litt dårlig værforhold skulle ha noen betydning for Dumoulins maktdemontrasjon. Fjorårets verdensmester Martin var aldri i nærheten av å utfordre nederlenderen, og forhåndsfavoritten Froome klarte aldri å hente inn sekundene han lå bak før bakken opp mot Fløyen.

Dumoulin ledet allerede med 10 sekunder etter første passering ved 11,5 km, og fortsatte å øke sin ledelse utover i rittet. Med medalje på tempoen her i Bergen hindret han Froome i å bli historisk, med seier på Vuelta de España,  Tour de France og VM i samme år. Det skal riktig nok ikke legges under en kam at også Dumoulins 2017 har vært et godt år. Det er lenge siden sist en som vant en Worldtour også vant et VM. Med seier i Giro de Italia tidligere i år, er også Dumoulins prestasjoner verdt å hylle.

– Jeg tror nordmenn elsker sykling. Det vistes og det var veldig kult. Jeg kan ikke annet enn å si tusen takk. De heiet meg til seier, sier han.

I tillegg skrøt han av de nederlandske supporterne som hadde møtt opp. Dumoulin opplevde folkefesten som fantastisk og fullstendig crazy.

På pressekonferansen etter løpet beskrev Domoulin hvordan det var å kjøre opp Fløysvingene. – Jeg var så fokusert at jeg ikke så hvor mange folk som faktisk var der. Men se på TV-bildene før løpet og det var helt vilt. Jeg tror alle hadde tatt en dag fri, sier han og ler. Det var helt fantastisk.

– Det hjalp at jeg så navnet mitt skrevet på asfalten.

Multitalentet på andreplass

Roglic fra Slovenia tok en solid andreplass, og syklet bakken opp til Fløyen best av alle. Den tidligere skihopperen, som har hoppet både i Oberstdorf og Planica, gledet publikum og tok sølvmedalje foran Froome. 

Fra å konkurrere mot verdenseliten i hopp til å gjøre bragder på sykkelsetet mot noen av idrettens største stjerner er utrolig. Med en sølvmedalje på merittlisten, smaker kanskje byttet av idrett enda bedre.

Tour de France-stemning i Bergen

Det er sagt at dette VM-et er det største sportslige arrangementet på norsk jord siden OL på Lillehammer i 1994. Noen har vært sikre, andre har kanskje ikke forstått hvor stort et sykkel-VM på norsk jord er. Etter idag vil ikke folk være tvil. Dagen da sykkelfesten for alvor inntok byen på Vestlandet vil først og fremst bli husket for det store folkehavet.

– Turen opp kan sammenlignes med en fjelletappe i Tour de France. Det er sinnsykt mye folk. Det var et folkehav uten like og det var utrolig gøy, sier Edvald Boasson Hagen.

Norge stilte til start med to utøvere, Andreas Vangstad og Edvald Boasson Hagen. Begge leverte et godt ritt ut ifra sine forutsetninger på tempo. Vangstad, som startet som nummer tolv, kjørte gjennom siste passering før bakken opp til Fløyen til en god tid. Etter sykkelbyttet gikk det noe tyngre oppover bakkene.

– Jeg tror jeg er sånn tålig fornøyd. Det er vanskelig å si sånn rett etter målgang, men jeg visste jo at jeg ikke kom til å kjempe blant de øverste plassene, forteller Vangstad.

Han takker alle som sto og heiet oppover de tunge svingene.

– Det er jo akkurat det man trenger på slutten når man er litt stiv i beina. Det er utrolig godt at det er publikum som løfter en oppover bakken - så takk til de som heia!

Hagen kjørte bakkene svært godt og følte rittet idag var en god gjennomkjøring før søndagens fellesstart.

– Man har ikke akkurat mulighet å kjøre VM på hjemmebane hvert år, så da er det gøy å kunne ha muligheten til det. Også er det flere dager å restituere seg på, så jeg tror det bare er godt å ha den gjennomblåsingen her, sier han og smiler.

Resultater

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

  • Landevei

Nyheter Landevei

Det var sterk kjøring av det norske damelandslaget under Tour Cycliste Féminin International de l'Ardéche i Frankrike...
Norges Cykleforbund arrangerer Mobil-vaktkurs sammen med Eriks Trafikkskole for de som ønsker å være mobil vakt i...
T.v.: Iver Johan Knotten (innehaver av rekord 30 km M-sen), Reidar Borgersen (like blid) og Kristoffer Skjerping. Foto...
Norges Cykleforbund sender en solid tropp til årets VM Landevei i Innsbruck, som blir arrangert fra 23. - 30. september...
Fire medaljesankere på tempoen, fra v.: Jan Bodin, Kåre Christoffersen, Trine Hansen og Kristin Falck.   UCI...
Foto: GP Ruebliland - sammenlagtvinner Enzo Leijnse (Ned), 2. Biniam Girmay Hailu (Eri) og 3. Daniel Årnes (Nor)....
Norges Cykleforbund går i disse dager gjennom regelverket for ungdom, spesielt med tanke på bruk av skivebremser eller...
(Bildet er fra OL i 2016) Vita Heine fra Bergen CK/Team Hitec Products Birk Sport slo den gamle rekorden fra 2015...
Tour de l'Avenir er det tøffeste etapperittet man kan være med på som U23-rytter. I år var også stigningene og...
Uttaket til Grand Prix Rüebliland har ikke vært enkelt. Vi er så heldige at vi har mange sterke juniorsyklister og det...