Idretten Skaper Sjanser

Deltagerne begynner å komme i god form. Litt fortere enn vi noen gang hadde forestilt oss.

Skrevet av Mette Bugge, hentet fra aftenposten.no 24.09.19, 

Få dager etter at Daniel hadde sonet ferdig sin dom, syklet han Birken på 3 timer og 55 minutter. Han var en av flere i Idretten Skaper Sjanser som syklet inn på langt under 4 timer og det førte til at enkelte av oss løftet på øyenbrynene.  

Det er en god tid i det krevende terrengsykkelrittet over 86 km fra Rena til Lillehammer, i alle fall for en mann som har løpt på tredemølle og trent mest styrke innenfor murene, skriver Mette Bugge i sin artikkel på aftenposten.no.

Se artikkelen HER 

Idretten Skaper Sjanser tilrettelegger aktivitet for en gruppe mennesker som har falt utenfor. I gruppa til Norges Cykleforbund trener de hardt, deltar på samlinger og har som mål å stille i flere konkurranser.  Flere av deltagerne kommer inn under LAR (Legemiddelassistert rehabilitering). De går på medisiner som kan gi utslag og dermed risikere å bli utelukket i flere år dersom vanlige regler skal følges.

Dette hadde ikke prosjektet tenkt på før Daniel med flere andre syklet inn på en særdeles god tid.

Hva er Idretten skaper Sjanser. Se HER

Foto: Morten Uglum

Mulig samarbeid med Antidoping Norge
Morten Nyborg er prosjektleder i Idretten Skaper Sjanser og skal fredag i arbeidsmøte med Antidoping Norge.

– Dette er upløyd mark for alle parter. Vi skal meisle ut det nye kartet forteller han til Aftenposten.

Forrige helg hadde Idretten Skaper Sjanser en samling på Haugerstranda på Jevnaker. Der åpnet samlingen med en uanmeldt urinprøve.
 – Vi er så heldige å ha fått til et samarbeid med Fürst laboratorium for gjennomføring av urintester på gruppa. I helgen ble det gjennomført en sanksjonstest. Dette vil ikke bare bidra til å tydeliggjøre tillitten innad i gruppen, men vil gi deltagerne muligheten til å vise til rene tester når de for eksempel ønsker å søke om å få tilbake førerkortet forteller vår prosjektleder, Kirsti Ruud.

Hva gjør vi med de som fortsatt er avhengig av preparatene?
Daniel forteller Mette Bugge om at han er ferdig med rusen. Derfor sier han at en dopingtest for hans del hadde gått greit i Birken. Men han forstår godt at det må være klare regler, som gjør det mulig å være med til tross for at mange bruker preparater.

Det som kan bli løsningen er et pass der medisinene er oppgitt.

– Preparatene er et ledd i nedtrapping mot det å fungere i et normalt liv, opplyser Morten Nyborg.

Nettopp et normalt liv er det Daniel ønsker seg. Han fikk tilbake jobben sin og har flyttet til Buskerud, vekk fra Oslo og tidligere «venner». – Jeg ble motivert da jeg satt i fengsel!

Noe å se frem til
Gruppen i NCF har hatt 7 obligatoriske samlinger, som på Jevnaker sist helg. Tidligere proffsyklist Dag Otto Lauritzen er blant dem som har stilt opp som motivator underveis. Neste samling er i Valdres 8-10 november der forhåpentligvis alle samarbeidsforbundene i prosjektet stiller med hver sin oppfølgingsgruppe.

Planen for de 15 deltagerne i NCF er å sykle løypa til Giro d’Italia til våren, et hårete mål som setter standarden for det videre treningsarbeidet.

Det er opp til dem selv!
Hegstad hadde samarbeidet med en annen organisasjon tidligere, men etter det første fengselsoppholdet falt han tilbake til den vante livsstilen.

– Jeg forstår at mye er avhengig av meg selv. Jeg kunne engasjert meg mer. Det ser jeg nå, sier Hegstad, og legger til:

– Jeg vil ha et bedre liv, bygge nettverk og finne ny mening. Jeg føler meg mye bedre når jeg er i god form. Det at jeg er kommet med på dette prosjektet betyr mye. Oppfølgingen er god forteller han Aftenposten.

Foto: Morten Uglum. Daniel sier han får god oppfølging, her avbildet med prosjektleder Morten Nyborg og prosjektleder i NCF, Kirsti Ruud.
Vi skal være inkluderende

NCFs prosjektleder, Kirsti Ruud er tidligere landslagssyklist. Hun fungerer også som trener, sammen med en tidligere fengselsbetjent.

Det som startet med 30 deltagere i sykling, er blitt 15 ivrige kvinner og menn.

– I norsk idrett snakker vi om «idrett for alle», men så er det ikke slik likevel. Nå ønsker vi å hjelpe denne gruppen, men alle må være motivert. Ingen kan være med her og tenke at det er en slags sysselsetting. De må være motivert til livsstilsendring, sier hun.

 

Morten Nyborg avslutter intervjuet med Aftenposten slik:

– Det er mye snakk om gjenvinning om dagen. Vi ønsker å være banebrytende og gjenvinne menneskelige ressurser.

Nyheter

Helgen 18.-20. september ble det gjennomført både samling og møter på Geilo for syklister som har tilpasset MTB sykkel...
Arctic Race of Norway vil bli arrangert 5.-8. august i 2021. Arrangøren med daglig leder Knut-Eirik Dybdahl i spissen,...
  Aktivitet/trening Det vil alltid være helsedirektoratets retningslinjer som skal etterleves, men i...
Norges Cykleforbund har besluttet at Norge ikke deltar i de kommende WC, VM og EM i terrengsykling. Beslutningen er...
I dag skal avgjørende spørsmål i realiseringen av Velodrom, skole og administrasjonsbygg behandles i formannskapet i...
På Forbundstinget 7.-8. mars, ble det vedtatt at sykkelsporten skulle opprette et grenutvalg for E-Sport, og styret...
Får din klubb økonomiske konsekvenser som følge av koronakrisen? Se mer i nyhetsbrevet fra Norges Idrettsforbund...
Har dere personer i klubb eller region som gjennom sitt frivillige arbeid burde ha blitt tildelt en utmerkelse? Selv...
Utvekslingsprogram gjennom Norges idrettsforbund Søk her: https://www.idrettsforbundet.no/tema/idrettensfredskorps/...
Utvalget har i samarbeid med Region Midt forsøk å finne klubber i Midt-Norge til å arrangerer mesterskapet, ettersom...