Idretten Skaper Sjanser

Vellykket samling på Jevnaker 24.-26. mai

Om 12 måneder skal en gruppe mennesker med rusproblemer ut på en spektakulær ekspedisjon i forbindelse med prosjektet Idretten Skaper Sjanser. Det krever mot, vilje og mye forberedelser. På veien dit skal Norges Cykleforbund i samarbeid med Veien Tilbake og Ringerike Sykleklubb gjennomføre flere samlinger med fokus på å skape nye nettverk for deltagerne og holde høyt aktivitetsnivå.

Hva er det som kreves for å bli rusfri? Det er en kamp flere av deltagerne forsøkte å skildre til prosjektleder Kirsti Ruud under en samling på Jevnaker 24.-26. mai. Hjernen blir overstimulert når man ruser seg, så når man slutter å ruse seg kan livet oppfattes som ekstremt kjedelig i edru tilstand og det driver mange til “dropout” fra behandling. «Abstinensene er brutale, det varer ikke så veldig lenge, men du tror du skal dø».

Så hvordan skal man takle livet når det tilsynelatende blir mye kjedeligere i edru tilstand?
Under samlingen på Jevnaker hadde vi med oss Thomas Kjelland, en tidligere rusmisbruker som jobber til daglig i Veien Tilbake. «Noe av greia er nok at det man får ut av fysisk aktivitet og mestringsfølelse kanskje er nært det man var vant til fra rusen. Trening, mestring og utmattelse trigger noen av de samme tingene i kroppen. Sånn sett er det genialt å bruke treningen på den måten, og sette seg store mål som gruppe». Under Idretten Skaper Sjanser skal Thomas være med som støtteapparat og fungere som mentor for nye deltagere i prosjektet. Han og hans bror Bjørn som også har rusbakgrunn, var tilstede under samlingen på Jevnaker.


Brødrene som overvant rusen skal nå bidra som støtteapparat under Idretten Skaper Sjanser. Fra venstre: Bjørn og Thomas Kjelland. Foto: Joakim Miøen

Norges Cykleforbund har stått på sidelinjen i flere år og beundret arbeidet Veien Tilbake har gjort for denne målgruppen. Det er mange organisasjoner som fungerer som et godt ettervern for personer som kommer ut av soning eller rusbehandling, men Veien Tilbake har fanget vår oppmerksomhet på grunn av deres involvering og interesse for sykling og sykkelritt. Vi ser de som løypevakter under Norges største sykkelritt og vi ser de sykle massive ekspedisjoner som Norge Øst-Vest eller Oslo-Paris.

Så hvorfor skal Norges Cykleforbund ta med deltagerne på en slik ekspedisjon? Ekspedisjon er et konsept Veien Tilbake har fortrodd seg til lenge. De har omtalt ekspedisjonen som det ultimate læringsmålet. «En ekspedisjon er som livet». Hvis man skal lykkes krever det at man planlegger godt, forbereder seg og takler de utfordringene som måtte komme på veien. For utfordrende blir det!  Mange mennesker lærer mye om seg selv og livet i løpet av en slik ekspedisjon og det kan være en god start for å bli bedre rustet til livet uten rus.

Thomas Kjelland ruset seg selv i mange år. Men til slutt fikk han nok. Han bestemte seg for å snu livet sitt. Det var da han satt inne på Hassel Fengsel for en narkotikadom at han først ble introdusert for Veien Tilbake, en organisasjon som arbeider for mennesker med rus- og soningsbakgrunn. «Bestemmer de seg, så klarer de det. Men jeg tror nok ikke de vet helt hva de har i vente, forteller Thomas Kjelland til Joakim Miøen fra Ringerikes blad.

De aller fleste har aldri deltatt på noe lignende, men det har Thomas. I 2012 fikk Thomas mulighet til å bli med på en ekspedisjon hvor de syklet 260 mil, fra Oslo til Paris. Han trente knallhardt, og fikk orden på livet sitt. Vi håper alle får samme mulighet som Thomas til å snu om på livet sitt, for godt.

Samlingen på Jevnaker var en av flere helgesamlinger prosjektet skal ha frem til ekspedisjonen 2020. Her syklet vi to turer, en i lett terreng langs Randsfjorden og en kupert runde gjennom Jevnaker og Hønefoss.


Flott start på Idretten Skaper Sjanser. Fra venstre: Kirsti Ruud, Tone Midtsveen og Thomas Kjelland. Foto: Joakim Miøen

Norges Cykleforbund ønsker også å tilegne seg mer kunnskap om hvordan man legger opp ulike aktivitetstilbud for personer med rusproblemer og hvordan man kan lykkes med dette hos oss sentralt, men også i lokalmiljøene. «For meg personlig er dette en helt ny og utfordrende oppgave som jeg ser frem til å komme i gang med. Jeg har lite erfaring med å jobbe med denne målgruppen og ser på samarbeidet med Veien Tilbake som svært viktig», sier Kirsti Ruud.

Etter ekspedisjonen neste år sitter forhåpentligvis Norges Cykleforbund med mye ny kunnskap og ideer for hvordan lokalmiljøene kan bidra til at personer som har falt utenfor også kan få et aktivitetstilbud i sitt nærmiljø.


Gjengen samlet før sykkeltur sammen med prosjektleder Kirsti Ruud, ordfører Lars Magnussen og Bjørn Haugen Morstad fra Sparebankstiftelsen. Foto: Tone Midtsveen.

Samlingen på Jevnaker ble gjennomført med god hjelp fra frivillige og samarbeidspartnere. Vi vil rette en stor takk til Ringerike Sykkelklubb med Tone Midtsveen i spissen. Else Marie Torp fra Veien Tilbake med matlaging, Jevnaker kommune for forberedelser og vask av sanitærområde, Bård Brørby og ordfører Lars Magnussen for storfint besøk, 1. Jevnaker Speidergruppe for organisering og oppsett av teltplass og flott grillområde, Rema 1000 Jevnaker v/Didrik Koren for smidig innkjøp av kosthold, INTERSPORT for nye Nakamura Radius M40 terrengsykler til alle, Ultimate Nordic for hjelmer til de som ikke hadde, BUA Bærum for utlån av soveposer og liggeunderlag.

Les mer om Idretten Skaper Sjanser HER

 

 

 

 

Nyheter

I helgen som var kjørte terrenglandslaget i Italienske Va Di Sole. U 23 guttene våre Anders Johannessen og Martin...
Arbeid og velferdsdirektoratet har i 2019 bevilget midler til Norges Cykleforbund for å tilby arbeidstrening og utdanne...
NCF lanserer et nytt prosjekt neste vår hvor vi har som mål å engasjere en koordinator i hver region som får ansvar...
Et vellykket NM er nå historie. Vi vil benytte sjansen til å takke arrangør for et flott arrangement i utfordrende og...
I går (tirsdag) var det offisiell åpning av den nye pumptracken på Bryn i Bærum. Pumptracken er et nytt spennende ...
Under lanseringsfesten til Ladies Tour of Norway 13. mai, hadde NCF gleden av å presentere sitt nye jenteprosjekt som...
Rittet starter med en kort prolog over 2 km. Her var i fjor Rasmus Fossum Tiller den raskeste så vi har forhåpninger om...
Til helgen stiller Terrenglandslaget med 6 ryttere i Borrlänge Tour. I etapperittet inngår Nordisk Mesterskap som en av...
Det ble en god dag for noen og en mindre god for andre i gårsdagens VC i Nove Mesto. I menn U 23 leverte Petter et...
Førstkommende helg ruller verdenscupen i gang. Første helg går i tyske Albstadt (VM arrangør neste år) og andre helg i...