Husk nye vektregler for konkurranser i terrengsykling

Vær forberedt før første konkurranse

Nå trer NCFs vektregler for yngre ryttere i kraft, og ryttere må sørge for at utstyret er innenfor reglene før første konkurranse i terrengsykling.

Fra og med 2019-sesongen innførte NCF krav om minimumsvekt på sykler for ryttere i de aldersbestemte klassene K/M 10-16 år: Halvdempede sykler ("hardtail") skal veie minst 10.5 kilo og fulldempere minst 12 kilo. Dette gjelder for sykler med hjulstørrelse 27.5 og 29 tommer. Sykler med 26-tommers hjul og mindre er ikke omfattet av reglene.

Smidig innføring

Tord Bern Hansen i NCF har vært med på både å utvikle regelverket og retningslinjer for håndheving. Han er opptatt av at flest mulig skal være klar over reglene, og oppfordrer ryttere i disse klassene til å ha justert utstyr som eventuelt ikke er tungt nok før sesongstart. – Vi er opptatt av en smidig innføring, og har jobbet med informasjon til kommissærene. I tillegg håper vi å nå ut til flest mulig deltagere, slik at de får en god opplevelse også på det første rittet, sier Bern Hansen. Derfor har NCF jobbet med informasjon mot klubbene og miljøene siden regelverket ble spikret i fjor, og også lagt de nye reglene inn i rittinvitasjonen på alle NC ritt. Videre stiller NCF med vekter ved sekretariatet på NC ritt, slik at utøverne selv kan kontrollveie syklene på rittdagen. SK Rye, som arrangerer tre Norgescup- og UCI-ritt under Rye Terrengsykkelfestival 3.-5. mai, oppfordrer deltakere i aldersbestemte klasser til å være ute i god tid på rittdagen, og sørge for at syklene innfrir kravene.

Dette er klubbens tips for å gjøre en lett sykkel tyngre: Montere ekstra flaskestativ og sette på en flaske som kan fylles med for eksempel vann eller grus, slik at totalvekten på sykkelen innfrir kravene. Flasken kan festes med gaffateip til flaskeholderen, slik at den helt sikkert ikke løsner under rittet. Montere en blyplate på underrøret. Slike plater fås kjøpt på byggvarehus, og kan for eksempel festes med gaffateip. Bruk kraftigere slanger i dekkene For slangeløst oppsett: bruk dobbelt mengde guffe i dekkene (120ml i stedet for 60ml) Bruk kraftigere dekk. Her kan du øke vekta på sykkelen med cirka 50 gram per dekk ved å bruke et dekk med kraftigere sidevegg sammenliknet med et spinklere dekk, samtidig som du reduserer risikoen for punktering. Det er fra før innført forbud mot elektrisk giring, karbonhjul og hjul med færre enn 16 eiker i aldersbestemte klasser.

 

Dette er NCFs utstyrsregler for aldersbestemte klasser

Hvem: Aldersbestemte klasser 10-16 år. Yngre og eldre klasser er ikke omfattet.

Hva: Vektregler for komplett rittsykkel med 27.5 eller 29 tommers hjul, innført fra og med sesongen 2019. Sykkel skal veies med pedaler og flaskeholder. - Hardtail: 10.5 kilo- Fulldempet: 12.0 kilo Sykler med 26-tommers hjul eller mindre er ikke omfattet av vektreglene.

Ytterligere utstyrsregler for aldersbestemte klasser: Styre: Standard styre uten påmonterte bøyler av noe slag – kun bar-ends er tillatt- Gir: Syklene skal ha wirestyrt girsystem. Elektrisk girsystem er ikke tillatt. Hjul: Det kan kun benyttes hjul med aluminiumsfelg, uten karbon eller andre kunststoffoverbygg, med minimum 16 eiker. Vektgrensene trådte i kraft 1. januar 2019 og gjelder for alle aktive ritt.

 

  • Terreng