Gunn-Rita Dahle Flesjå legger opp etter eventyrlig karriere

I dag kom beskjeden om at Gunn-Rita Dahle Flesjå, den mestvinnende norske utøveren i en sommeridrett noensinne, legger opp.  

Gunn-Rita er født i 1973. I en alder av 22 år begynte hun med terrengsykling, og var på pallen internasjonalt noen måneder etter første sykkeltråkk. Siden 1995 har hun nesten uavbrutt vunnet sykkelritt – hun har altså vært på høyeste internasjonale nivå i 23 år. En jernforgiftning i 2000 gjorde at hun mistet deler av sesongen 2000 og 2001. Hun ble mor til Bjørnar i mars 2009, og i september samme år ble hun europamester i terreng maraton. Hennes beste støtte i karrieren har vært trener og ektemann Kenneth Flesjå.

Gunn-Rita Dahle Flesjå har til sammen 1 OL medalje og 30 VM- og EM medaljer. Av disse 31 medaljene er 20 av dem i gull. Hun har 30 seiere i verdenscupen og har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger.
I tillegg har hun hatt tid til å bli norsk mester i terreng rundbane 14 ganger. Hun har også vunnet flere ganger i Norges to største terrengsykkelritt; Birkebeinerrittet og Nordsjørittet.

Selv om Gunn-Rita har en trenings- og konkurransevilje utenom det vanlige, har hun også tatt seg tid til å stille opp for klubben sin, Sola Cykleklubb. Her har hun holdt foredrag for medlemmene og klubbens sponsorer, samt vært med på treningsturer og har sammen med sin mann, gitt råd og veiledning for de som skal komme etter henne. I tillegg har hun stilt velvillig opp på samlinger i regi av Norges Cykleforbund. Gunn-Rita fikk sitt eget ritt i Italia i 2007, som heter «Gunn-Rita Marathon». Denne æren er ikke alle forunt, og viser hvor stor hun er som idrettsutøver internasjonalt.

Gunn-Rita har vist at det er mulig å holde seg på høyt internasjonalt nivå i to tiår, om man er sulten nok, disiplinert nok og dedikert nok. Hun viser at det går an å starte opp i en ny idrett i en alder av 22 år, og at det er mulig å holde høyt nivå selv om man får barn.

Norges Cykleforbund er stolt, ydmyk og takknemlig for at vi har fått være med på reisen. Hennes prestasjoner er enestående i norsk sykkelhistorie og innen sommeridrettene, med tanke på antall år på toppnivå, antall medaljer og positive betydning for sykkelsporten.
 

Jan-Oddvar Sørnes
President


2004

2006


2013


2017


2018

  • Terreng