Gjertrud Bø ble verdensmester i Sykkelkross

Godt treningsgrunnlag ga belønning

Vi gratulerer så mye til Gjertrud Bø for seieren i VM Masters Sykkekross i klasse W55-59 på fredag!

Her er Gjertruds egen rapport fra seiersløpet i Mol, Belgia:

Jeg har deltatt i VM i Zilvermeer/Mol tidligere, og har 3 bronsemedaljer fra før. Visste at det ikke var langt fram til gullet. Jeg prøver alltid å forberede meg godt til de større løpene og søker opp videoer fra løypa på youtube. Så at eliten hadde kjørt samme løype i Zilvermeercross i 2015. Før hadde vi noe sand, men nå var det sand i halve løypa. Jeg studerte videoen mange ganger. Fikk noen ideer om spor og hvor tøff løypa var. Når jeg kom ned på onsdag, fikk jeg bekreftet det jeg tenkte; det var klart mer krevende enn det den viste. Dels pga at det ikke er lett å få fram på film og ikke minst fordi proffene i cyclocross har en utrolig kraft og teknikk. Både onsdag og på torsdag var fokuset mitt å sykle mest mulig på sandstrekningene. Jeg klarte å sykle lengre enn de fleste, men det kostet.

Det gjaldt å finne sporene og ha riktig teknikk. Ut på dagen kom det flere og flere. Alt ble løsere og det ble nesten umulig å sykle. Det var svært uvant for meg som liker å trene mye i rittløypene for å finne raske og gode spor. Gjerne også reservespor for forbikjøringsmuligheter. Det var ikke mulig å gjøre her. Ting endret seg hele tiden. Klokken 9 på fredag morgen syklet jeg en rolig økt på vei og la inn en befaring i løypa. Der fikk jeg virkelig godfølelsen. Jeg kunne sykle nesten alt. I tillegg følte jeg meg pigg. Da tenkte jeg at nå kunne jeg virkelig bruke min gode sykkelteknikk. Dro på hotellet og slappet av og spiste. 1,5 time senere dro jeg bort til arenaen for siste befaring og oppvarming. Vooooov! Sandstrekningene var nå nesten umulige å sykle med dyp, løst lag. Taktikken ble da endret fra å sykle mye til det motsatte. Jeg ville sykle litt inn på de løse sandpartiene. Hoppe av før det skjenet og dermed ikke drepe beina. Før start ble alle syklene scannet for elemotor i ramma. Det var loddtrekning om startposisjonene. Jeg stod bakerst i damefeltet.

Uten å stresse manøvrerte jeg meg raskt og smidig framover i feltet. Etter hvert så jeg bare en dame før meg. Det viste seg å være en fra en yngre klasse. Før løpet tenkte jeg at det skulle være vanskelig å finne rytmen. Det viste seg enklere enn jeg trodde. For meg fungerte det godt å løpe lange strekninger og så hive seg på sykkelen og kunne gasse på der. Mange deltagere mislikte den spesielle løypa nettopp pga av dette. De hadde løpt for lite i forberedelsene. Jeg matet på uten å egentlig vite hvor konkurrentene var. I mål viste det seg at nummer to var 20 sekunder bak og nummer 3 ytterligere 30 sekunder etter. Seieren ble en belønning for treningsjobben jeg har gjort. Rittsesongen har ikke helt gått som jeg har ønsket i år. Jeg har valgt å stå over flere løp, inklusiv MTB-VM, pga astmaproblemer. Jeg har valgt å trene i stedet for å stresse lungene ytterligere med løp. Inn mot VM har jeg hatt mine egne hardøkter og kun 2 CX løp. Det var ekstra moro å vinne dette løpet fordi det var så mange gode utøvere innen de ulike sykkelgrene på plass.

  • Syklekross