Fransk verdensmester i U23 fellesstart | NCF

Fransk verdensmester i U23 fellesstart

De norske klarte ikke å forsvare seieren fra fjoråret

Marseillaisen runget over Torgalmenningen da Benoit Cosnefroy fra Frankrike tok gull på herrenes U23 fellesstart.

Skrevet av Kristian Arnesen Strømshoved

De norske U23 gutta skulle i dag forsvare seieren til Kristoffer Halvorsen fra fjorårets mesterskap i Doha. Bergen by var tilbake til sitt gamle jeg, kledd i regn og vind.

Men selv om det lenge så bra ut for de norske unggutta, ble det til slutt fransk seier.

­– Jeg kjente ikke rivalen min så godt, jeg konsentrerte meg om meg selv og håpet at jeg kunne vinne, sa en fornøyd Benoit Cosnefroy via tolk på pressekonferansen etter rittet.

For Cosnefroy og Lennard Kamna kom sammen til mål på Festplassen og der skulle franskmannen vise seg å være den sterkest. Bronsen gikk Michale Carbel Svengaard fra Danmark, som tok spurten i hovedfeltet.

Oppskriftsmessig brudd

VM er en herlig kaskade av alle verdens nasjoner og som verdensmesterskap flest, når fellesstarten kommer, får vi ofte se et tidlig brudd.

Ryttere som ikke har kapasitet til å sitte med når hardkjøret begynner til slutt, støter og skaffer seg verdifull tv-tid og litt glans på de tidlige rundene.

Slik ble det også i dag. Blant frontmennene fant vi nasjoner som Hviterussland, Eritrea og Japan. Sykkelmagi blir ikke utelukkende skapt av de tre rytterne som troner øverst på pallen.

Norsk i front

Norge med regjerende U23 Halvorsen og et lag bestående av ryttere som har prester godt på den internasjonale scenen, måtte belage seg på å ha favorittstempelet før start.

Med favorittstempelet kommer også ansvar. Og i frykt for å gi det etterhvert 12 mann store bruddet for mye tid, satte Norge seg i front av feltet og kontrollerte.

Syver Wærsted som til daglig er å finne det norske kontinentallaget Uno-X Hydrogen, kjørte sterkt i front av feltet og det hele så komfortabelt ut med norske øyne.

Så begynte kjøret

Med fire runder igjen tok tempoet seg opp og sølvvinneren fra tempoen Brandon Mcnulty, stakk i fra. Med seg fikk han blant annet Pavel Sivakov og Rasmus Fossum Tiller.

Norgesmesteren av året var våken og en aldri så liten, men sterk gruppe var dannet.

Dette fikk resten av feltet til å kvikne til. Med tre runder igjen satte Italia opp et forykende tempo ved forsering av Laksebakken.

Danmark med seieren i europamesterskapet friskt i minnet hev seg på. En støte-cup av dimensjoner fant sted og den herlige uforutsigbarheten ved en fellesstart, utspilte seg.

Verdt å nevne er også friske støt fra Colombia og England. Fyrverkeri og spenning.

Når klokken ringer

Når klokken ringer er det en runde igjen, alt skal avgjøres og regnbuetrøyen skal få en ny bærer.

Lennard Kemna fra Tyskland, som på søndag tok gull med Team Sunweb på lagtempoen stakk i forkant av ”Salmon Hill”. Den sterke tyskeren fløy opp bakkene.

Franskmannen Cosnefroy var ikke snau han heller og tok opp jakten, og duoen som skulle bli dagens sølv og gullvinner lå i front.

– Vi kom til dette rittet uten en klar kaptein og vi jobbet sammen for å gjøre rittet tøft, sa franskmannen som til slutt tok gullet.

Fjorårets mester og om muligens feltes raskeste mann, Halvorsen, fikk det tøft. Men i det en kandidat seilet akterut, stod en annen frem. Anders Skaarseth fra Lillehammer lå langt fremme i feltet og så pigg ut.

Kald som ”Iceman” fra filmen Top Gun, ventet han. Så, mot toppen av Salmon Hill for siste gang seg en liten gruppe fra. Der satt Skaarseth.

Nervedrama

Jakten på de to utbryterne var i gang. Tidsdifferansen lå og vaket rundt ti sekunder. Festplassen og tv-tittere holdt pusten.

Den lille forfølgergruppen med nevnte Skaarseth så ut til å ha et fint driv, men farten var ikke høy nok.

I stedet for å kjøre inn duoen i tet, ble gruppen hentet av hovedfeltet. Rittet var dog ikke over. Det som var igjen av hovedfeltet fikk opp tempoet og de to i front så ut til å slite.

Med 1 kilometer igjen kunne det vippe begge veier og spenningen var til å ta og føle på. Festplassen holdt pusten, men i det de to rytterne rundet siste sving var det klart at gullet sto mellom Kamna og Cosnefroy.

Der var franskmannen sterkest og krysset mållinjen først. Rødt, hvitt og blått. Marseillaisen er vakker.

  • Landevei

Nyheter Landevei

Det var sterk kjøring av det norske damelandslaget under Tour Cycliste Féminin International de l'Ardéche i Frankrike...
Norges Cykleforbund arrangerer Mobil-vaktkurs sammen med Eriks Trafikkskole for de som ønsker å være mobil vakt i...
T.v.: Iver Johan Knotten (innehaver av rekord 30 km M-sen), Reidar Borgersen (like blid) og Kristoffer Skjerping. Foto...
Norges Cykleforbund sender en solid tropp til årets VM Landevei i Innsbruck, som blir arrangert fra 23. - 30. september...
Fire medaljesankere på tempoen, fra v.: Jan Bodin, Kåre Christoffersen, Trine Hansen og Kristin Falck.   UCI...
Foto: GP Ruebliland - sammenlagtvinner Enzo Leijnse (Ned), 2. Biniam Girmay Hailu (Eri) og 3. Daniel Årnes (Nor)....
Norges Cykleforbund går i disse dager gjennom regelverket for ungdom, spesielt med tanke på bruk av skivebremser eller...
(Bildet er fra OL i 2016) Vita Heine fra Bergen CK/Team Hitec Products Birk Sport slo den gamle rekorden fra 2015...
Tour de l'Avenir er det tøffeste etapperittet man kan være med på som U23-rytter. I år var også stigningene og...
Uttaket til Grand Prix Rüebliland har ikke vært enkelt. Vi er så heldige at vi har mange sterke juniorsyklister og det...