Endringer i forskrift om sykkelritt på veg

 

På oppdrag fra Samferdselsdepartementet hadde Vegdirektoratet forslag til mindre endringer i forskrift om sykkelritt på veg ute på høring. Forslag til endringer i forskrift vil nå erstatte aktuelle bestemmelser i dagens forskrift. Endringene ble vedtatt av Samferdselsdepartementet med hjemmel i vegtrafikkloven 18. juni 1965 nr. 4 § 7b.

Forslaget gjelder primært etablering av hjemmel for å dispensere fra opplæringskravene i sykkelrittforskriften. Videre innebærer forslaget en innføring av hjemmel for lagring av personopplysninger i forbindelse med utvikling av et register for utstedelse av kompetansebevis samt innføring av krav til synlighetstøy for private vakter i sykkelritt. 

Veidirektoratet mottok 13 innspill på høringen, deriblant fra Norges Cykleforbund. 

Instanser som kommenterte forslagene: Statens vegvesen Region sør, Kingo AS Sportpromo, Sørlandet MC-Marshalls, Statens vegvesen Region midt, Norges Cykleforbund, Trond Hegseth, Statens vegvesen Region vest, Norsk sykkelritt forening, Politidirektoratet, Utrykningspolitiet og Oslo Politidistrikt.

Høringsoppsummeringen finner du her.

Høringsinnspill fra Norges Cykleforbund finner du her.

Forskriftsendringene kan du se her.

Norges Cykleforbund har i etterkant av forskriftsendringen vært i møte med Vegdirektoratet på grunn av misnøye ved enkelte endringer. Forslaget om standardisert bekledninger er noe vi stilte oss positive til etter tilbakemeldinger fra vakter og arrangører i 2018. Vårt innspill var at dette skulle tre i kraft 01.01. 2021, noe vi ikke fikk medhold for. Løypevakter og Stasjonære/mobile vakter vil dermed fra 01.01.2020 måtte ha bekledning som faller innenfor kravet om standardisert bekledning. (Se endringene i sykkelforskriften) Det er også innført nytt krav til mobile vakter om bruk av gul hjelm som kan åpnes. Dette var verken et forslag i høringen utsendt av Vegdirektoratet med frist i april 2019 eller nevnt i høringsoppsummeringen i etterkant av innsendte innspill. NCF har dermed sendt et brev til Statens Vegvesen hvor vi klager over prosessen og behandlingen av punktet; gule hjelmer. 

Parallelt med innsending av klagebrevet jobbes det nå med å finne leverandører av ensfargede gule hjelmer til mobile vakter, trafikkdirigeringsjakker – slik som de som brukes under arbeidsvarsling og adskilt (annen farge) på vester til løypevakter.

 

Har du spørsmål til endringene i sykkelforskriften, ta kontakt med Kirsti Ruud på kirsti.ruud@sykling.no

  • Landevei

Nyheter Landevei

Det er flere som har ventet på kurs for mobile vakter (MC vakter), og nå har vi fått satt to datoer for kurs. Lørdag...
Bestilling av vester/jakker for vakter   Synlighetstøy I august ble "Forskrift om sykkelritt på veg"...
Utvalget har i samarbeid med Region Midt forsøk å finne klubber i Midt-Norge til å arrangerer mesterskapet, ettersom...
  På oppdrag fra Samferdselsdepartementet hadde Vegdirektoratet forslag til mindre endringer i forskrift om...
Alexander Kristoff viser gryende VM form og vant 1. etappe av Slovakia rundt i dag. Kristoff spurtslo både Michael...
Det var sterk kjøring av elitelandslaget damer i Lotto Belgium Tour i helgen. På tredje etappe ble det nesten...
Morgendagens Helter landslaget kvinner junior gjorde en god oppkjøring før VM i Watersley Ladies Challenge i helgen....
Morgendagens Helter landslaget for kvinner junior skal delta i Nationscuprittet Watersley Ladies Challenge i helgen (13...
Lotto Belgium Tour starter i morgen og landslaget kvinner elite er å finne på start for fedrelandet. Vi stiller med et...
På 6. etappe tapetserte vi pallen; 1. Silje Mathisen (TeVeBu) 2. Pernille Larsen Feldmann (Sør) 3. Amalie Lutro (Sør...