Elena Pirrone ble verdensmester i kvinner junior | NCF

Elena Pirrone ble verdensmester i kvinner junior

Thale Kielland Bjerk beste norske

Elena Pirrone støtet fra nedover, kjørte siste runden solo og kunne tilslutt juble for nok en VM-tittel.

Skrevet av Benedicte Vabø / Mia Becker

Løypen i Bergen var betraktelig mer utfordrende enn VM i fjor, og juniorkvinnene måtte opp Laksebakken fire ganger. Den som taklet den utfordrende løypen best var Pirrone fra Italia som vant foran danske Emma Cecilie Norsgaard som tok sølv. Bronsemedaljen gikk til nok en italiener, Letizia Paternoster, samme valør som hun fikk i europamesterskapet.

Pirrone som tok gull tidligere denne uka på individuell tempo mente at Italia kom til mesterskapet med et lag som burde kjempe om medaljer.

 – Vi har et sterkt lag og et godt samarbeid, derfor får vi gode plasseringer. Jeg er veldig glad for at jeg vant, og for at Letizia kunne stå der sammen med meg på pallen, sa Pirrone på pressekonferansen.

Norsgaard støtet utfor

De store lagene var aktiv fra start, med Italia og Nederland i front. Tyskland, USA og Danmark viste også at de ville være med på notene. Etter 3 kilometer fikk bronsevinner Paternoster trøbbel og hun måtte kjøres opp av Vittoria Guazzini.

Opp Laksebakken første gang gikk det jevnt fort, og ryttere falt av bak. I utforkjøringen viste Norsgaard seg fram og etter 10 kjørte kilometer hadde dansken opparbeidet seg et forsprang på 24 sekunder. Det var tydelig at hun i sin siste sjanse i juniorklassen gikk for det helt store, etter å ha tatt sølv i europamesterskapet tidligere i år.

Sprakk opp

Ved passering etter 19,1 kjørte kilometer ledet dansken med 42 sekunder på feltet. Hannah Ludwig som fikk den sure fjerdeplassen på tempo satte seg i front og kjørte hardt. Det kom nye støt og Norsgaard ble hentet etter 20,5 kilometer. I Laksebakken for andre gang sprakk det opp, og Norsgaard må slippe teten. Det er bare noen og tjue ryttere igjen i feltet over toppen, inkludert fire italienere.

Pirrone smalt til

Ved passering etter 38,2 kilometer var det samlet felt og rundt 40 ryttere igjen. Ludwig var igjen i front av feltet og førte dem målstreken. Det var støt fra flere nasjoner på vei mot Laksebakken, blant annet Frankrike, Storbritannia og Italia. Deretter gikk bronsevinner fra tempoen Madeleine Fasnacht til i bakken, hun var den første som fikk noen meter. Feltet sprakk opp noe voldsomt og det var bare 16 ryttere igjen i feltet. Igjen var det Ludwig som satte seg foran og de klarte å hente Fasnacht akkurat før toppen.

I utforkjøringen nedover smalt Pirrone til og fikk meter på gruppen bak. Både Ludwig og Norsgaard prøvde desperat å innhente italieneren nedover, men med 24 kilometer igjen hadde hun 13 sekunder på de jaktende bak.

Solo siste runde

Ut på siste runde med 19,1 kilometer igjen ledet Pirrone med 14 sekunder på gruppen på 16 ryttere. I gruppen var det mer støting enn samarbeid, og da de begynte å se på hverandre og drikke, økte avstanden til over halvminuttet.

Inn i Laksebakken for siste gang satte Italia seg foran og kontrollerte, før det igjen kom nye støt, til og med Paternoster prøvde seg mot slutten av bakken. Norsgaard som hadde sluppet over toppen kom som skutt ut av en kanon nedover og tok igjen gruppen foran. Med 7 kilometer igjen hadde Pirrone 20 sekunder på gruppen bak. Noe måtte gjøres, så danske Caroline Bohé ofret seg for sin lagvenninne og tauet på gruppen som på dette tidspunktet talte 13 ryttere. – Uten Caroline hadde jeg ikke klart det, jeg skulle ønske at hun også kunne fått en medalje, sa Norsgaard på pressekonferansen.

500 meter før mål veltet Fasnacht og den ukrainske rytteren Olha Kulynych, og dermed stod kampen om sølv og bronsemedaljen mellom 11 ryttere. Norsgaard viste seg som klart best i spurten i gruppen bak og Italia kunne juble for nok en medalje med Paternoster på tredjeplass.

Kielland Bjerk beste norske

Beste norske ble Thale Kielland Bjerk på en 31.plass, 4 min og 12 sekunder bak, samme tid som nummer 18. Dessverre fikk hun tekniske problemer underveis og det ble da vanskelig å komme opp igjen til fronten. – Det var beinhardt i bakkene, og dessverre så hoppet kjedet av på tredjerunden i bakken og da sprakk det opp. Uansett må jeg må være greit fornøyd, i alle fall siden jeg er første års junior, sa Kielland Bjerk etter målgang.

De øvrige norske plasseringene var Amalie Lutro på 54. plass, Martin Gjøs på 62. plass og 72.plass på Emelie Røe Utvik av 92 startende. De tre førstnevnte er alle født i år 2000, og har dermed nye sjanser i juniorklassen neste år.

  • Landevei

Nyheter Landevei

Det var sterk kjøring av det norske damelandslaget under Tour Cycliste Féminin International de l'Ardéche i Frankrike...
Norges Cykleforbund arrangerer Mobil-vaktkurs sammen med Eriks Trafikkskole for de som ønsker å være mobil vakt i...
T.v.: Iver Johan Knotten (innehaver av rekord 30 km M-sen), Reidar Borgersen (like blid) og Kristoffer Skjerping. Foto...
Norges Cykleforbund sender en solid tropp til årets VM Landevei i Innsbruck, som blir arrangert fra 23. - 30. september...
Fire medaljesankere på tempoen, fra v.: Jan Bodin, Kåre Christoffersen, Trine Hansen og Kristin Falck.   UCI...
Foto: GP Ruebliland - sammenlagtvinner Enzo Leijnse (Ned), 2. Biniam Girmay Hailu (Eri) og 3. Daniel Årnes (Nor)....
Norges Cykleforbund går i disse dager gjennom regelverket for ungdom, spesielt med tanke på bruk av skivebremser eller...
(Bildet er fra OL i 2016) Vita Heine fra Bergen CK/Team Hitec Products Birk Sport slo den gamle rekorden fra 2015...
Tour de l'Avenir er det tøffeste etapperittet man kan være med på som U23-rytter. I år var også stigningene og...
Uttaket til Grand Prix Rüebliland har ikke vært enkelt. Vi er så heldige at vi har mange sterke juniorsyklister og det...