Alle norske til finale i helgens WC i Lenzerheide

Lover godt for utforlandslaget fremover

For første gang landslagets historie kom alle ryttere til finalen i WC. 3 av 3 er rett og slett imponerende og lover godt for resten av sesongen!

Årets femte WC i utfor gikk av stabelen i Lenzerheide i Sveits. Lenzerheide ligger helt øst i landet i rett linje sør for Liechtenstein. Området ligger i naturskjønne omgivelser med høye topper på alle kanter. Løypa “STRIGHTline” i Lenzerheide Bike park er ca. 2,5 km lang med et fall på mer enn 400 meter, og er bygget i samarbeide med utforlegenden Steve Peat. Lenzerheide arrangerte WC i både 2015 og 2016, og vil også være vertskap for neste års VM.

Været denne gang hadde vært tørt og rask og støvete gjennom hele oppkjøring. Natt til finaledagen kom det litt regn som gjorde løypa mer fast med mer grep, men også litt sleipere noen steder, og med det en litt annen karakter enn det hadde vært under forberedelsene dagene i forkant. Gjennomkjøringen i timene før finalen ble derfor viktig for å få med seg endringene i forholdene.

Norges tropp

Under helgens WC stilte Norge med landslagsrytterne Isak Leivsson (senior) og Brage Vestavik (junior). I tillegg var Frida Rønning (senior) med landslaget også denne gang slik hun var det i forrige runde i Andorra.

Støtteapparatet var Leder Niclas Stensrud Andersen og mekaniker Sam Baeten.

Timed trening

Brage og Isak er i pulje A og gjennomfører timede trenings-run med de beste rytterne.

Brage klokker inn en solid tid og får tilslutt 6. beste treningstid. “Jeg følte meg bra på hele treninga, men har slitt litt med helt åpne løyper der det bare handler om å slippe på, og der det er veldig viktig hvor du bremser. Men det er noe jeg begynner å bli bedre på”, sier Brage når han skal beskrive hvordan han opplever løype og treningen før kvalik.

Isak bruker tiden for å se på linjevalg og får med det ikke noen tid å sammenlikne med andre. “Jeg syntes løypa var litt for risikabel på første treningsdag til at jeg skulle føle meg bra”, sier Isak om de første gjennomkjøringene av den krevende løypa i Lenzerheide. 

Strålende kjøring i kvalik, og 3 av 3 til finale

Det var knyttet litt spenning til kvalifiseringen for laget denne gang. Med Brage utenfor finale, samt med Frida på en plass bak finale under forrige WC-runde i Vallnord, var det tid for å steppe opp.

I klassen Menn Junior kjører Brage en ganske safe og god kvalifisering, kun et lite sekund svakere enn på trening. “Jeg var keen på å bare kjøre et safe og rolig run så jeg var sikker på å kvalle”, sier Brage som hadde tatt lærdom av den litt for aggressive starten i forrige runde i Andorra der han krasjet tidlig og aldri kom til finalen. Strategien viste seg å holde mål og Brage sikret seg en trygg finaleplass med 9. beste tid, i underkant av 9 sekunder bak bestemann Sylvian Cougoureux fra Frankrike.

Frida i Damer Elite kjører litt ujvent i sin kvalifisering, men i motsetning til forrige WC-runde i Vallnord, kaprer Frida den siste finaleplassen med 15. beste tid og er klar for sin første WC-finale etter den nye regelen med kun 15 ryttere i finale for kvinner senior. “Kvaliken føltes ikke veldig bra, løypa var veldig løs og vanskelig”, sier Frida selv etter gjennomført kvalik. “Men det var flere som slet og da ble det finale likevel, så det var kult”, uttaler en veldig fornøyd Frida etter sin gjennomkjøring.

For Isak i Menn Elite går det greit. Han leverer et trygt og godt run som gir han en 40. beste tid ca. 12 sekunder bak raskeste mann i kvalik, Aron Gwin. Med det er han videre blant de 80 som får kjøre finale. “Jeg hadde et ganske rotete kvalik-run, men var fornøyd med å sikkert kvalifisere meg”, sier Isak om sin kvalifisering.
 

Gode prestasjoner også i finalene for de norske rytterne

Med nattens regn før finaledagen var det hektisk i timene før konkurransestart. Det var viktig å få kjørt igjennom løypa som nå hadde mye mer feste der det i dagen før hadde vært tørt og løst, men også endel sleipere på steinpartiene og i noen av svingene. Det tørket mer opp gjennom dagen, og i sum var det raskere føre under finalen sammenliknet med kvalik dagen før.

Brage var først ute av våre ryttere. Han satser frisk, og får en liten stopp i ett av steinpartiene før første splitt. Da ligger han allerede drøye 4 sekunder etter daværende bestetid. Brage kjører solid gjennom de neste delene av løypa og henter stadig inn mer av tiden han tapte på toppen. Han kommer inn på 4. beste tid og ender på en 11. plass tilslutt. Med det så beholder han sin nummerplate 8 som gjenspeiler hans sammenlagtplassering i WC så langt. “Jeg følte meg veldig bra på sykkelen, og følte meg også veldig bra etter jeg hadde kjørt ut”, sier en litt oppgitt Brage etter målpassering om sitt finale-run. “Litt surt, når det kunne ha blitt ganske mye bedre, men stoka på 11. plass og for å beholde nummerplate 8 sammenlagt”, avslutter Brage, som ser frem til fortsettelsen av det som har vært en meget god sesong.


Brage roer ned på toppen før finalen. Foto: Niclas Stensrud Andersen
 

Frida var første kvinne ut i Damer Elite. Også hun gir full gass fra start og får litt trøbbel etter splitt 1. På splitt 2 har hun tapt 3-4 sekunder til de øvrige, men holder farten bra oppe i resten av sitt run og taper ikke mye mer etter dette. Hun levere totalt sett et meget godt run og klokker inn på en tid hele 5 sekunder bedre enn i kvalifiseringen. Frida klatrer opp en plass og ender på 14. plass i sin første finale.

“Finalen føltes mye bedre enn kvaliken”, sier en godt fornøyd Frida etter målgang. “Men jeg gjorde to store feil som tok mye tid. Tiden ble likevel 5 sek bedre enn i kvalik. Veldig fornøyd med å få kjøre min første finale etter den nye 15 regelen og fornøyd med beste WC-resultat så langt”, avslutter Frida.


Frida var første ut i Damer Elite. Publikum var i ekstase over endelig å få se de 15 raskeste damene i verden, og Frida var den første de fikk se! Foto: Niclas Stensrud Andersen
 

Isak skulle forsvare sin nummerplate 30 noe som absolutt er realistisk. Med utgangspunkt i 40. beste tid i kvalik var det spennende å se hva han kunne få til. Isak åpner bra og ligger foran på alle splitter helt til splitt 4. Da ligger han et drøyt sekund bak, og i mål klokker han inn 1,3 sekunder bak daværende leder og inn på 8. beste tid. Det ble svært jevnt under disse raske forholdene og med kun 2 sekunder raskere tid ville Isak ha klatret 20 plasser opp. Han ender på en respektabel 38. plass til slutt, 10 sekunder bak legendariske Greg Minaar som meget imponerende tar sin 21. WC seier i karrieren, og sin 75. podium-plassering!

“Det regna til i dag, og de gjorde endel jobb med å rake steiner, så det var mye artigere å sykle i dag”, sier Isak. “Jeg sykla et ganske solid finale-run. Godt gjennomført!,”, sier vår beste senior på herresiden. “Men resultatmessig er jeg ikke spesielt fornøyd”, fortsetter han. “Jeg innser at jeg må ligge mer på grensa for å komme høyere opp på lista om dagen”, avslutter en tross alt ganske fornøyd Isak som forsvarer sin sammenlagtposisjon og klatrer sogar 3 plasser opp og vil sykle med nummerplate 27 i neste runde.


Isak varmer opp før sitt finalerun. Konsentrert og klar for 3 minutter med full gass. Foto: Niclas Stensrud Andersen.

NM og litt hvile før neste runde av WC Mont-Saint-Anne i Canada 6. august

Oppsummert leverer laget meget solid denne helgen. Med 3 av 3 i finale er det lov  være fornøyd og optimistisk for tiden fremover for både støtteapparat og ryttere.

“Brage hadde bestemt seg for å gi gass, og det gjorde han, men det førte til en liten stopp i rockgarden etter ca 30 sek sykling”, uttaler leder Niclas Stensrud Andersen om Brage sin prestasjon. “Etter det kjørte han veldig bra og tok igjen mye tid, til slutt endte han på 3:23 og 11. plass. På tidstrening kjørte han 3:20. Vi tror at Brage kunne endt på rundt 3:16 med den kjøringa i dag, uten stoppen. Isåfall ville han kjempet om 4. plassen”, sier Andersen videre. “Gutten er litt skuffet nå, men det er gøy å se hvor nærme han var i dag og hvor bra det kunne blitt”, avslutter Andersen.

“Frida på 14. plass er et superbra resultat i et veldig sterkt startfelt der de fleste konkurrentene er på store sponsede lag”, oppsummerer en entusiastisk Andersen om Frida sin prestasjon. “Frida forbedret tiden sin med 5 sek fra kvalifiseringen, noe hun var fornøyd med. Nå er det bare å fortsette den gode trenden inn til neste runde”, avslutter Andersen om Frida sin WC-helg.

“Isak endte på en respektabel 38.plass. Gode forhold og kort løype gjorde at 2 sek raskere kunne ført til 20 plasser bedre”, sier en likevel ganske fornøyd Andersen. “Isak er egentlig veldig fornøyd med runet sitt, han klarte å pushe bra og unngå feil. Små marginer og tighte tider gjør at resultatet ikke blir helt som man ønsker, selv om gjennomføringen var bra”,  avslutter lederen om Isak sin prestasjon.

 

Nå venter det noen rolige dager for våre ryttere før NM i Nesbyen nest siste helg i juli. Deretter bærer det over til Canada i begynnelsen av august for neste runde av WC-sirkuset i utfor.

Norske plasseringer

Menn junior

11. Brage Vestavik

Damer elite

14. Frida Rønning

Menn elite

38. Isak Leivsson

Alle resultater: http://www.uci.ch/mountain-bike/ucievents/2017-mountain-bike-uci-mountai...

 

  • Utfor